Disclaimer


بسم الله الرحمن الرحيم . Ahlan Wasahlan ! Hanya mempunyai sedikit ilmu agama dan Insya-Allah dengan sedikit ilmu itu , akan memberi ilmu kepada kalian . Syukran . -AH-

Back to entry
Meet the owner
Love
Friends


Chatzone



This is Aainaa Haddi's Blog! Just leave your site on cbox . If you want to ask me , you can leave yor question on cbox too .

.


Credits

Template is made by PiKevin.
The basscode is taking from Ainabillah Shafie. Thanks to We ♥ It for the amazing picture. And also a big applause to Rainboee for his beautiful colour code.


All rights reserved ® Aainaa Haddi 2016.


Older Posts → | ← Newer Posts
Hijrah
Friday, January 11, 2013 , 4:57 PM , 0 Comment[s]

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarokatuh .

Tajuk utama kita hari ini ialah HIJRAH !

"Apa tuh hijrah ?"

Okey ! Aainaa akan explain kat sini okey ! Hijrah berasal daripada kata kerja hajara (هجر) yang bermaksud meninggalkan , memutuskan atau keluar dari sebuah negeri ke negeri yang lain . Maksud hijrah dalam nas-nas di atas ialah hijrah dari Makkah ke Madinah. Umat Islam tidak lagi dituntut supaya meninggalkan Makkah dan berhijrah ke Madinah kerana Makkah telah menjadi negara Islam dan tiada lagi halangan untuk mereka melaksanakan ajaran Islam dalam semua aspek kehidupan.

Ia ada dua hijrah , iaitu hijrah secara fizikal dari satu negeri ke negeri yang lain dan satu lagi hijrah dengan hati kepada Allah dan Rasulullah (:

Aainaa nak cerita hijrah dengan HATI , bukan secara FIZIKAL . Alaa , cukuplah kita jalan-jalan time cuti sekolah 2012 . Sekarang kita berazam untuk berhijrah menjadi seorang hamba Allah pula ! Okeyy tak ? Hehe :D

Now Aainaa try slow slow untuk berubah ke jalan Allah . No COUPLE ! Couple tuh salah satu cara orang kafir nak hancurkan iman kita tau . Dalam Islam mana ada istilah couple ke , kepal ke , apa apa la .



"JANGAN ENGKAU DEKATI ZINA"

Statement ini ada dalam Al-Quran , kalau tak silap maksud ayat tuh macam ini laa . Zina ? Okey ! Cakap je zina , mesti korang ingat zina tuh macam buat hubungan seks tanpa ada ikatan suami isteri yang sah . Kan kan kan ?

Aainaa jelaskan kat korang erkkk .


Zina adalah memasukkan zakar ke dalam faraj perempuan dan dengan kadar hasyafah (kepala zakar). Walau bagaimanapun, bagi pasangan yang belum berkahwin yang melakukan perbuatan seperti yang dinyatakan di atas adalah perbuatan terkutuk yang dilaknat oleh Allah SWT serta malaikat yang berada di kiri dan kanan mereka kerana perbuatan tersebut adalah muqaddimah zina.

Firman Allah dalam surah al-Isra’ ayat 32 yang bermaksud:

“Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk”


Daripada Abu Hurairah r.a katanya, Nabi S.A.W. bersabda : Sesungguhnya Allah Taala telah menetapkan nasib anak Adam mengenai zina. Tidak mustahil dia pernah melakukannya. Zina mata ialah memandang. Zina lidah ialah berkata. Zina hati ialah keinginan dan syahwat,sedangkan faraj (kemaluan) hanya menuruti atau tidak menuruti. Daripada Abu Hurairah r.a., dari Nabi S.A.W. sabdanya: Nasib anak Adam mengenai zina telah ditetapkan. Tidak mustahil dia pernah melakukannya. Dua mata, zinanya memandang. Dua telinga, zinanya mendengar. Lidah, zinanya berkata. Tangan, zinanya memukul. Kaki, zinanya melangkah. Hati, zinanya ingin dan rindu, sedangkan faraj (kemaluan) hanya mengikuti atau tidak mengikuti.

Haa ! Gambar ini even terjengkit pun , korang fahamkan apa yang depe buat ! Astaghfirullahal azim ! Ini semua HARAM ! Dosa belaka !

Aainaa ni sikit sikit la hafal Al-Quran . Kadang kadang mata ni dok gatal melilau tengok lelaki tau ! Apabila Aainaa tengok mata lelaki tuh kan , semua hafalan Aainaa , makin tidak kuat seperti dulu . Korang yang membaca ni , ada yang tak menghafalkan . Okey ! Aainaa bagi contohlah yang sering berlaku di sekitar kita . Aainaa pun pernah jadi budak Convent yang tak pernah hafal Al-Quran . Haa ! Macam tadi laa ! Time dalam kelas , Aainaa ingat apa yang Aainaa hafal pasal Sains . Tiba tiba bertentang mata dengan lelaki , lepas tuh , apa yang Aainaa dok hafal tadi pun , Aainaa pun tak tahu la .

Sebagai muslimah , tunduklah pandangan kita ! Jangan menggoyahkan iman lelaki tersebut !

Haha ! Topik pasal hijrah tapi ke zina pulak . Sorry sorry ! Tapi tambah sikit pengetahuan kan (:

So , minggu ini , Aainaa try slow slow untuk jaga mata ini dulu . Mulut Aainaa ni , always POT PET POT PET ! Every second , I will talk , talk and talk ! HAHA ! That is myself . Alhamdulillah , Aainaa dah tau cara nak tunduk pandangan .

Aainaa juga try untuk menjaga hati Aainaa ini daripada mudah menyukai seorang lelaki . Cukuplah tahun sebelum ini Aainaa dicop sebagai PLAYGIRL . Azam baru , Amar Ma'ruf Nahi Mungkar !

Cakap pasal berhijrah ni , Aainaa nak tegur seorang kawan Aainaa ni . Okey ! Bila kita nak berhijrah or nak berubah ke arah kebaikan , tak semestinya kita perlu berpurdah . First thing we must do , change our attitude ! From bad to the better person . If ukhti pakai purdah , tapi mulut masih mengumpat , diri sendiri still couple , tak ke merosakkan agama Islam tuh sendiri ? Nak pakai purdah memang boleh . Ana tak larang  ukhti nak pakai purdah . Pakai purdah ini , dapat pahala sunat . Tapi biar kita istiqamah dahulu . Okeyy ? Ini nasihat Ana laa supaya kita sebagai muslimah yang pakai purdah ini tidak mencalarkan nama agama kita sendiri dengan sikap buruk kita .



Setiap manusia melakukan kesilapan kan . If Aainaa salah , tegurlah . Jangan segan menegur diri Aainaa ini ! Sebab Aainaa masih jahil dalam agama ini . Maybe tuh je kot . Setakat ini je , XOXO -AH-