Disclaimer


بسم الله الرحمن الرحيم . Ahlan Wasahlan ! Hanya mempunyai sedikit ilmu agama dan Insya-Allah dengan sedikit ilmu itu , akan memberi ilmu kepada kalian . Syukran . -AH-

Back to entry
Meet the owner
Love
Friends


Chatzone



This is Aainaa Haddi's Blog! Just leave your site on cbox . If you want to ask me , you can leave yor question on cbox too .

.


Credits

Template is made by PiKevin.
The basscode is taking from Ainabillah Shafie. Thanks to We ♥ It for the amazing picture. And also a big applause to Rainboee for his beautiful colour code.


All rights reserved ® Aainaa Haddi 2016.


Older Posts →
Anugerah Diploma Kelas Pertama
Saturday, November 25, 2017 , 4:17 PM , 0 Comment[s]
Assalamualaikum wbt ♥️

Today I wanna talk about
“ACADEMIC AWARD” 🎉
kat USAS lah tau. 
Bukan U lain hahahaha 
I just want to share my experience 💆🏻



Apa tuh ACADEMIC AWARD?? 🤔
Anugerah Akademik yang akan kita dapat waktu konvo nanti. Top award gituuu 💁🏻
Pointer kena cun lah! 
So akan dapat call dari Jabatan Akademik, kita kena interview, ada beberapa round untuk shortlisted people to get that top awards 💪🏻

Macam mana nak jadi calon Academic Award ni? 🤔
✅ CGPA 3.75 and above
✅ Dean every sem (rasanya tak semestinya tapi if CGPA still above 3.75, still can get)

Ciri ciri yang dia nak tengok? 🤔
🌸Of course kena AKTIF ! Sangatlah extra sekiranya korang pergi join program luar, bertanding, bawak nama USAS. Setakat persatuan and kelab, buat program dalam U, tak berapa nak pandang sgt top award tuh.
🌸Petah berbahasa in English also Arabic (sangat extra if kau cakap dalam BA)
🌸High self confident 💪🏻

Apa yang terjadi waktu iv? 🤔
💆🏻 Ikut pelaksana tuh, kau kena masuk pair by pair. Atau 4 orang. Macam aku, 7 orang sekaligus sebab trip terakhir 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
💆🏻Dia minta introduce yourself (macam biasa. Give a boombastik answer for their first expression about you)
💆🏻Macam aku, dia tanya soalan “Sila berikan sumber inspirasi anda yang umurnya bawah 40 tahun”, “lakonkan sekiranya anda memperolehi Anugerah Diraja”
💆🏻 Kadang isu semasa. So kena alert 🚨

Ada tips? 🤔
💕Elakkan atau kurangkan cakap BM. Prefer in English or BA. Aku, sikit je cakap BM.
💕 Jangan fikir orang lain. Dia cakap BM, Judge cakap BM, mampuih perg! Asalkan hang cakap BI or BA. EXTRA DOH!
💕 Relax and cool.
 💕Buat persiapan. Elakkan semasa cakap, berhenti berfikir seketika sehingga judges tanya “lagi?”. Kau sendiri kena tamatkan ayat kau. Contoh “thats all from me” Jangan cakap sikit sgt 🤦🏻‍♀️



Diploma Kelas Pertama tuh apa? 🤔
💋 Orang yang pergi iv AA, tapi tak perolehi 5 tops award tuh 😭

Macam mana nak dapat tuh pulak? 🤔
👉🏻 Sama je ciri nya dengan AA.
👉🏻 Ada kawan dapat pointer 3.75 and above, but dia tak pergi iv AA tuh. Dengan alasan, sebab tak aktif 💁🏻
Masa iv tuh, pihak Akademik ambil kehadiran kita. So if nak dapat tuh, pointer cun, dapat call, pergi iv.

Tips nak dapat pointer 3.75 and above? 🤔
😈 I didnt have any fixed tips, you have to do by your own. Your life, your mind, your brain, you know what is the suitable thing for you ♥️
😈Pulun pointer Sem 1 untuk tak menjejaskan pointer yang lain 💆🏻


  
In this opportunity, I want to say thank you very much  to my hero, Mohammad Rizal Haddi, my first love, Suhaili for trust and believe in me! ♥️
I hope this can be an inspiration to my siblings also to other people 💕